Blogg

Hur vet man att man mår psykiskt dåligt?

Skriven av Flow | Aug 26, 2022 2:09:00 PM

Den psykiska ohälsan bara ökar och ökar – och år 2030 spår WHO att psykisk ohälsa är den största sjukdomsbördan i hela världen. Vad är då tecknen på psykisk ohälsa och hur kan man upptäcka den hos sig själv eller hos en medarbetare? Flow ger dig tipsen på vad du bör vara uppmärksam på.

Kraven ökar och allt ska gärna vara perfekt. Vi är allt mer stressade men ska gärna upprätthålla bilden av det perfekta livet, inte minst i sociala medier. Du bör prestera på topp på jobbet, vara en bra partner och förälder, ha tid till vänner och gärna baka ett surdegsbröd på helgen och alltid kunna visa upp ett skinande rent hus. Hållbart? Knappast. Och det är just det där kravbilden som kan vara förödande för många – och leda till stress och i sin tur psykisk ohälsa.

– Det räcker inte att värma en tomatsås, du ska helst odla egna körsbärstomater och göra egen sås, säger Flows psykolog Loo Westfelt, för att exemplifiera hur kraven på oss ökar.

Att jaga den perfekta tillvaron resulterar ofta i ett ”bråttombeteende”. Du gör allt för att effektivisera saker och ting för att hinna med så mycket som möjligt – på kortast tid möjligt.

– Du multitaskar, plockar gula ljus i trafiken, fyller i andras meningar istället för att lyssna. Du äter lunchen framför datorn, är ständigt stressad och vill bara effektivisera. Men istället blir du ineffektiv. Det är vad vi kallar en ’röd flagga’, säger Loo Westfelt.

Vanliga röda flaggor

Röda flaggor är ett begrepp som hon ofta använder sig av när hon pratar om psykisk ohälsa. Dessa kan se väldigt olika ut från person till person – men det finns tecken och symtom som är vanligare än andra.

– Förutom bråttombeteendet ser vi ofta att många människor som mår psykiskt dåligt tappar sitt filter. Det leder till kort stubin, man är lättirriterad eller brister lättare ut i gråt. Det är vanligt att det yttrar sig på hemmaplan. Ens nära och kära är viktig input för att avgöra om man mår psykiskt dåligt.

Hon fortsätter:

– Att sova dåligt är också en röd flagga, och sömnen kan påverkas både tidigt och sent. En annan generell signal vi ser är om man förändrar sitt beteende. Vad la du tid på innan? Hur ser din balans ut mellan jobb och fritid? Är man en social person som sedan inte hinner äta middag med sina vänner eller bortprioriterar saker som man tidigare tyckte var viktigt, ja då är det en röd flagga. När du avviker är det en hint om att något inte står rätt till.

Loo Westfelts råd är att lära känna sig själv, och till chefer och HR-personal är rådet att lära känna sin personal.

– Det tråkiga svaret på frågan hur man vet att man mår psykiskt dåligt är det ser olika ut från person till person. Därför är det så viktigt att lära känna sig själv och andra, säger hon.

När ska man söka hjälp?

Det är alltid bättre att söka hjälp i förebyggande syfte än för sent. Om man har höga krav och svårigheter att planera, och då kan man behöva komma underfund med hur man ska göra för att må bättre.

– Ibland kan det räcka att träffa en psykolog några gånger. I KBT-terapin sitter vi generellt inte och ältar barndomen, utan bestämmer först vad man vill ha ut av av kontakten genom att sätta upp mål. Många jag träffar mår inte tokdåligt utan är väldigt stressade och söker hjälp när stressen utgör ett problem i ens vardag. Man kan behöva öva på att ha dåligt samvete, alltså att det är okej att välja bort något, som att inte träna nog mycket eller välja bort en deadline.

Tecken på depression

När går då den psykiska ohälsan från att vara hanterbar, till att bli depression? Loo Westfelt ger några vanliga symptom:

  • Man är nedstämd, deppig och låg större delen av tiden
  • Saker och ting som har varit roliga är inte lika roliga längre
  • Man pendlar i vikt och sover för lite eller för mycket
  • Har svårigheter att fatta beslut och koncentrera sig
  • Livet känns hopplöst och man tappar energi och ork.

När det gäller depression är det självfallet här också individuellt för hur den kan se ut. Loo Westfelt menar att depressioner ofta förekoms av någon slags trigger, t.ex. att man genomgår en skilsmässa, barnen flyttar hemifrån eller att man har flyttat till en ny stad.

– Det har hänt någon form av livsinställning som gör att man förlorat något som varit trevligt. Det kan vara en trigger till depression.

Sämre perioder okej

Hon avrundar dock med en viktig påminnelse – att livet består av både bra och dåligt och att vi inte får glömma att sorg, oro och stress är en del av livet, men att man såklart ska söka hjälp när det är svårt att hitta tillbaka till glädjen.

– Jag brukar tänka att livet är en tavla och för att den ska bli vacker behövs alla färger, även de fula. Lidandet är en del av livet och det kommer perioder då du är ledsen. Det är helt okej.